SkyTour - Égi Túra
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Idén lesz ötven éves a Hold meghódítása

2 posters

Go down

Idén lesz ötven éves a Hold meghódítása Empty Idén lesz ötven éves a Hold meghódítása

Témanyitás by sidius Pént. Feb. 01, 2019 5:48 pm

Ez a máig egyedi esemény, amely ma is szégyenletes konteók tucatjait szüli, 2019 július 20-án lesz ötven éves. Máig a Hold az egyetlen Földön kívüli égitest, amely ember lábnyomát viseli magán.
John Fitzgerald Kennedy híres kongresszusi beszéde után az újjászerveződött NASA elsősorban a Szovjet űrkutatási dominanciára válaszul kidolgozta a Hold emberes meghódításának technikáját. (Kevesen tudják, de az alapvető, több modulos koncepció orosz elmélet, mégpedig még 1912-ből való. Maga Vehrner Von Braun is nagyon melléfogott, mikor kezdetben egyetlen modullal próbálta kidolgozni a holdraszállást.) Máig 12 ember jutott égi kísérőnkre, 7-ből 6 sikeres expedícióval. Az Apollo 11-es expedícióból Armstrong "kis lépése" a Nyugalom Tengerén a Holdért folytatott "harci győzelmet" jelentett az USA-nak, majd ezután a 12-es a Viharok óceánján már bizonyítani tudta, hogy a holdkomppal nagy pontossággal lehet landolni egy előre kiszemelt területen. Az Apollo 13 technikai hibája kis híján az űrhajósok életébe került, és eredeti célpontjukat, a Fra Mauro fennsíkot végül a 14-es hódította meg sikerrel. Az első nagyon mélyen tudományos expedícíót az Apollo 15 abszolválta a Palus Putredinis térségében, melynek során 4,5 milliárd éves kőzetmintát is sikerült begyűjteniük, és kipróbálhatták a Pavlics Ferenc vezetésével a General Motorsnál készült holdjárót is. Az Apollo 16 Descartes-fennsíki küldetése már "kiérlelt" holdjárós küldetés volt, teljes siker, melyet az Apollo 17, a máig utolsó emberes küldetése koronázott meg a Taurus-Littrow völgyben.
Mostanában van itt az ideje, hogy fejet hajtsunk tízezrek munkája, és a hajdani űrhajósok előtt, akik minden küldetésnél csak akkor tudhatták, hogy vissza tudnak-e térni Hold felszínéről, mikor a komp hajtóművét indították. (Kevés szó esik róla, de a holdkomp hajtóművei sosem voltak előzetesen tesztelve, mert ezt nem volt szabad megtenni, ugyanis az agresszív hipergol hajtóanyag nyomban roncsolni kezdte az alkatrészeket, azaz a hajtómű csak egyszer használatos volt.)

Az Apollo leszállóhelyek észlelése az egyik legizgalmasabb feladat, amit végezhetünk. Hogy hol a határ, azt nem tudom, de én nemrégiben 450 méter felbontással (249/5000 Cassegrain) észletem a Sherlock és a Camelot krátereket a Taurus Littrow térségben. A kráterek között 2 km távolság van, közöttük teljesen pontosan félúton áll az Apollo 17, a máig utolsó expedíció Holdon maradt platformja.

sidius
Admin

Hozzászólások száma : 20
Join date : 2018. Jul. 12.

Vissza az elejére Go down

Idén lesz ötven éves a Hold meghódítása Empty Re: Idén lesz ötven éves a Hold meghódítása

Témanyitás by Mizar Szomb. Feb. 02, 2019 10:44 am

Nagyon érdekes cikk, érdemes lenne egy rovatot nyitni a nehezen észlelhető Hold részletekről, milyen átmérővel mi lenne a szép kihívás.

Mizar
Admin

Hozzászólások száma : 164
Join date : 2018. Jul. 11.

https://skytour.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.